Ядково Бърфи

Продукти

2 ч.ч. бадеми (или кашу, или шам-фъстък), накиснати в топла вода за поне 20 мин

1.5 - 2 ч.ч. захар (най-добре по равно кафява и бяла)

1.5 - 2 ч.ч. мляко

1 ч.л. кардамом, смлян

10-15 нишки шафран (по желание)

50 г гхи или 60 г масло

Приготвяне

Ако ползваме бадеми, след накисването ги обелваме. Слагаме млякото и ядките в блендер и смиламе до образуване на гъста паста. Ядките е добре да не станат съвсем като брашно при смилането, а една идея по-едри.

В широк тиган слагаме половината от маслото и след като се загрее слагаме пастата от ядки и мляко. Готвим на малко над среден огън около 5 мин. докато се сгъсти леко. Слагаме захарта. При това ястието обратно ще се втечни. Бъркаме докато обратно започне да се сгъстява. Слагаме подправките и другата половина от маслото. Бъркаме докато сместа започне да се отделя от тигана. От тук нататък може да готвим още 2-3 мин.(тогава десертът ще има повече вкус на ядки) или продължим да готвим докато сместа заприлична на тесто (тогава десертът ще е по-лепкав и карамелен).

Изсипваме в намаслена тавичка или чиния, оставяме да изстине 15-20 мин и нарязваме на парченца.

Малко забележки: ако млякото е повече няма проблем, но ще отнеме повече време да се изпари, но пък става по-вкусно. Освен това ако е повече и сме получили доста рядка паста и ползваме само нерафинирана кафява захар има малка опастност да се пресече докато се готви. За да избегнем това може да смесим 50% бяла и 50% кафява захар.

Рецептата има и по-бавен и по-вкусен вариант, при който ядките се смилат без да се накисват (бадемите трябва обаче да се белени) и така полученото не много ситно брашно се запържва на сух тиган за около 3-4 мин. и от това десертът придобива невероятен аромат. Отделно - може да се направи класически сироп от млякото (или 50% мляко и 50% вода) и захарта, както е при традиционното бърфи, който след това да се добави към ядковото брашно.