Чушки с нахутено брашно

Продукти

4-5 средни зелени чушки

2 с.л. с връх нахутено брашно

Подправки:

1.5 ч.л. кимион

1.5 ч.л. кориандър, смлян

0.5 ч.л. резене, смляно

1 с.л. настърган пресен джинджифил

0.25 ч.л. куркума

2 щипки асафетида

1 ч.л. амчур (или сокът на един лимон)

зелени подправки за поръсване (магданоз или кориандър)

Приготвяне

Нарязваме чушките на парчета от по 2 см.

Нахутеното брашно запичаме в сух тиган и на по-слаб от среден огън, докато леко си промени цвета и започне да ухае на ядки. Изваждаме го и го оставяме настрана.

В тенджера (най-добре незалепваща) загряваме 3 мм гхи и на среден огън запържваме кимиона. Добавяме джинджифила и разбъркваме за 4-5 сек. Прибавяме нахутеното брашно, асафетидата, куркумата и кориандъра и разбъркваме добре за 10 сек.

Добавяме чушките и разбъркваме добре, така че подправките да полепнат по всяко парче. Слагаме капак и намаляваме огъня до по-слаб от среден. Готвим около 2 минути, след което посоляваме и добавяме амчура. Разбъркваме пак добре, като ако е твърде сухо, добавяме 1-2 с.л. вода. Слагаме пак капака и готвим нови 2 минути.

Добавяме зелените подправки (може и сушени), разбъркваме отново, като ако пак е твърде сухо, добавяме пак 1-2 с.л. вода. Слагаме пак капака и готвим още 2 минути. Махаме от огъня и оставяме още минута. Накрая чушките трябва да са леко хрупкави.

Забележка: Ястието може да стане сухо, ако не сме сложили достатъчно гхи в началото и затова може да се наложи да добавяме вода.