Чоле панджаби (нахут с черен чай)

Черният чай, използван в рецептата по-долу, е тамастичен продукт (както и всички храни и напитки с явно стимулиращ ефект). Кардамомът наутрализира в голяма степен кофеина (същото важи и ако се използва с кафе), но все пак ястието остава с явен тамастичен елемент.

Продукти

1 ч.ч. нахут

3 средни домата

За накисването:

4-6 ч.ч. вода

2-3 пакетчета черен чай

5-6 кардамома

За варенето:

4-6 ч.ч. вода

2-3 пакетчета черен чай

5-6 кардамома

Подправки:

1 ч.л. кимион, семена

1 зелено люто чушле

1 с.л. настърган пресен джинджифил

1 с.л. кориандър, смлян

0.25 ч.л. черен пипер, смлян

2 карамфила, смлени

2 кардамома, смлени

1/4 от малка пръчка канела, смляна

1 по-малък дафинов лист, смлян

0.5 ч.л. кала намак (по желание)

1 ч.л. амчур

0.5 ч.л. кафява захар (само ако доматите са кисели)

Приготвяне

За да накиснем нахута сваряваме водата за накисването и слагаме торбичките черен чай и кардамома. След около 5 минути изваждаме торбичките чай, но оставяме кардамома. Оставяме да поизстине и слагаме нахута. Оставяме го да кисне за поне 8-10 часа или за една нощ.

След това го изплакваме добре и махаме кардамома. Слагаме да заври водата за варенето заедно с нахута. След като заври на по-силен от среден огън, махаме от котлона, слагаме чая и кардамома. След 5 минути махаме торбичките чай, оставяме кардамома и продължаваме да варим. Започва силно отделяне на пяна (чаят ускорява много процеса), която премахваме. След няколко минути отделянето на пяна спира и оставяме да се вари на по-слаб от среден огън докато нахутът се свари (трябва като го стиснем между пръстите да се смачка лесно).

Пасираме доматите на пюре.

В тенджера загряваме гхи на среден огън и запържваме кимиона. Добавяме зеленото люто чушле и джинджифила и разбъркваме за 10-15 сек, след което добавяме доматите. Готвим, докато водата от доматите се поизпари, след това добавяме кориандъра, черния пипер, карамфила, кардамома, канелата и дафиновия лист. Разбъркваме и готвим около минута, след което добавяме сол, захарта (ако е нужно), кала намак и сварения нахут заедно с част от чая, така че да покрие нахута. Готвим под капак около 10 мин на среден огън, след което намачкваме част от нахута и добавяме амчура. Разбъркваме и готвим под капак на тих огън около 30 минути.

По желание ястието се гарнира с изпържени чорбаджийски чушлета.