Цикория с чери домати във веган сметана

Продукти

500-600 г цикория

10-12 чери домата

2-3 стръка целина (селъри)

Подправки:

0.5 ч.л. кимион, смлян

1 ч.л. кориандър, смлян

1 ч.л. куркума

2 щипки асафетида

0.125 ч.л. черен пипер, смлян

3-4 карамфила, смлени

2 кардамома, само семенцата, смлени

2 дафинови листа

За "сметаната":

100 г фъстъци

200 г белен слънчоглед

Приготвяне

Приготвяме веган "сметаната", като запичаме първо фъстъците на слаб огън в сух тиган, докато леко покафевенеят. Оставяме да изстинат и ги обелваме. Запичаме по същия начин и слънчогледа и оставяме да изстине. Слагаме фъстъците и слънчогледа заедно с около 700-800 мл вода в по-мощен блендер и смиламе за около 4-5 минути, като внимаваме каната да не се нагрее прекалено. Пресипваме в кана и след като се охлади, оставяме за няколко часа в хладилник, докато водата и мазнините се отделят видимо (мазнините изплуват отгоре). Внимателно отделяме само мазнината отгоре в купа.

Стръковете целина почистваме и нарязваме на много ситно. Цикорията почистваме и нарязваме на ивици от по 1 см. Чери доматите нарязваме на половинки или четвъртинки.

Слагаме тенджера на малко по-слаб от среден огън и без мазнина запичаме целината под капак, като от време на време бъркаме за около 4-5 минути. Добавяме гхи или зехтин, около 80-100 мл и готвим все така под капак и на по-слаб от среден огън, като бъркаме често още 5-6 минути. Добавяме подправките, разбъркваме много добре и готвим още 1-2 минути. Добавяме цикорията, разбъркваме и готвим под капак, все така на по-слаб от среден огън, разбърквайки често около 14-15 минути. Ако сместа остане без течност, добавяме 2-3 с.л. вода.

Прибавяме веган "сметаната" и чери доматите, посоляваме и разбъркваме добре. Готвим още 3 до 5 минути - доматите не бива да се разпадат съвсем.