Хачапури

Продукти

1 ч.ч. кисело мляко

250 г краве масло

3 ч.ч. брашно

500 г панир (или сирене)

0.5 - 1.5 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне

Слагаме бакпулвера в киселото мляко, разбъркваме добре и прибавяме 0.5 ч.л. сол. Към тези съставки добавяме 125 г разтопено масло. Разбъркваме добре и полека сипваме от брашното, докато се получи меко и лепкаво тесто. Месим, докато стане еластично и гладко. След това покриваме с кърпа и оставяме да почине за около 1 час.

Приготвяме плънката - разтрошаваме сиренето и към него прибавяме останалото масло, което отново сме разтопили. Ако сиренето не е много солено, добавяме останалата 1 ч.л. сол и разбъркваме.

След като тестото е починало за 1 час разделяме тестото на 8 равни топки. Омесваме всяка топка отново с малко брашно и оставяме за 5-10 мин да починат пак. Набрашняваме дланите си и сплескваме с ръце всяка топка до получаването на плоска питка. По средата на всяка питка поставяме част от плънката и свиваме краищата й, като по този начин получаваме нещо като чувалче или торбичка и притискаме краищата му да се слепят. От така получената нова питка премахваме излишното тесто (върха на чувалчето), така че да остане отново само топка, която пак притискаме внимателно с ръце да стане плоска, като внимаваме плънката да бъде на всякъде равномерно разпределна. Трябва да получим питка с размер 14-15 см в диаметър. След като оформим плоските питки, с вилица правим няколко бода върху всяка от тях.

Поръсваме с брашно тавичката, в която ще печем и нареждаме толкова питки, колкото можем да поберем в съда. Печем около 15-20 мин в предварително загрята фурна, докато се зачервят.

За да избегнем втвърдяване, не бива да печем прекалено дълго. След като ги извадим, намазваме питките с масло, докато са още топли.