Упма (задушени зеленчуци с пшеничен грис)

Продукти

1 кг основни зеленчуци - карфиол, картофи, ряпа, моркови, тиквички, тиква (или други бавно приготвящи се зеленчуци)

допълнителни зеленчуци: 2-3 домата и/или 2-3 чушки, и/или 0.5 кг спанак листа (или други бързо приготвящи се зеленчуци по желание)

20-30 г стафиди

1 чаша пшеничен грис (200-300 г) (може царевичен за Кафа)

600 мл гореща вода

0.5 пакетче маслко или 50 г гхи

1 ч.л. лимонов сок (в случай, че не слагаме домати)

1 ч.л. синапено семе (0.5 за Пита)

1 ч.л. кимион

1 дафинов лист

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

0.5 зелено люто чушле (не за Пита)

1-1.5 ч.л. чимен

2 ч.л. кориандър, смлян

0.125 ч.л. асафетида (не за Пита)

1 ч.л. куркума

5-6 зърна черен пипер, смлян

Приготвяне

Зеленчуците се нарязват на парчета, но не много на дребно (карфиола на по-едро, тиква/тиквички - на по-едро, целина/морков - на по-дребно).

Запържваме картофите отделно в гхи до златиста коричка от всички страни и ги изваждаме.

В същата тенджера запържваме синапа и кимиона докато синапът започне да пука. Слагаме джинджифила, лютото чушле и дафиновия лист и пържим 8-10 сек. Добавяме подправките на прах и чимена и разбъркваме. Добавяме основните зеленчуци, разбъркваме и наливаме вода да покрие 2 см от дъното. Когато заври, слагаме капак и намаляваме огъня на среден и готвим 10-12 мин с едно разбъркване. Посоляваме и готвим още 3-5 мин (но зеленчуците не бива да се разкашкват).

В друга тенджера със сухо дъно запичаме гриса като бъркаме постоянно докато стане светлокафяв. Добавяме стафидите при зеленчуците, добавяме картофите, добавяме и допълнителните зеленчуци и поръсваме с гриса. Разбъркваме много добре и внимателно за да се облепят всички съставки с грис. Доливаме 600-те мл гореща вода, разбъркваме добре и завираме пак. Слагаме капак и готвим на слаб огън още 2 мин.

Добавяме 50-те г гхи, лимоновия сок и пак разбъркваме добре. Трябва да се получи влажна (но не течна) смес от зеленчуците и гриса.

Вместо да се запича, гриса може да се запържи в гхи-то.