Самбар

Самбар е вид дал със зеленчуци, характерен с кисело-лютия си вкус. Консистенцията е на леко гъста супа.

Продукти

1.5 ч.ч. тур дал (или мунг дал, или червена леща)

3 ч.ч. зеленчуци, нарязани на парчета по 1.5 см (домати, моркови, тиквички, зелен фасул, ряпа и др.; при този дал обикновено картофи не се слагат)

Подправки, група 1:

2 щипки асафетида

0.5 ч.л. куркума

Подправки, група 2:

1 ч.л. кимион, семена

1 ч.л. синап, семена

0.5 ч.л. чимен, семена

1-2 щипки асафетида

10-ина листенца къри (или 2 дафинови листа)

1 с.л. самбар масала (или 1.5 ч.л. червен пипер, по желание лют+1.5 ч.л. кориандър, смлян)

2-3 с.л. тамаринд на паста (или малко повече, ако е с шушулките; ако нямаме - сокът на един лимон и 2 ч.л. кафява захар)

4 с.л. настърган кокосов орех (по желание)

Приготвяне

Накисваме дала за една нощ (ако ползваме червена леща, пропускаме тази стъпка).

Слагаме 3-4 ч.ч. вода да заврят и добавяме подправките от група 1. Добавяме дала и след като водата заври отново, започваме да отстраняваме пяната, която се отделя. Процесът продължава около 10-15 мин, след което продължаваме да готвим дала на тих огън докато омекне, но не се развари.

Ако тамардинда е сух и цял(заедно с шушулките), го сваряваме в малко вода за 10 мин, докато се разкашка и след това претриваме през гевгир за да получим пастата от тамаринд.

В тенджера или по-дълбок тиган загряваме гхи на среден огън и запържваме кимиона, синапа, чимена, асафетидата и листенцата къри за около 20 сек. Когато подправките започнат да ухаят, добавяме зеленчуците и разбъркваме добре да се промаслят. Слагаме капака и готвим на малко по-слаб от среден огън около 4-5 мин.

След това добавяме самбар масалата и тамаринда, посоляваме и разбъркваме. Добавяме около 1 см топла вода и готвим под капак на малко по-слаб от среден огън за още 3-4 мин. Зеленчуците трябва да са все още леко твърди.

Добавяме зеленчуците (и евентуално кокоса) към дала и прибавяме още вода - консистенцията трябва да е на леко гъста супа (имайте предвид, че като поизстине се съгстява още). Варим така още 10-12 мин на слаб огън, докато дала леко се развари.

Вата и Кафа доша могат да добавят и 1-2 зелени люти чушлета, докато Пита доша е по-добре да намали синапа на 0.25 ч.л., тамаринда на половина и да ползва сладък червен пипер.