Рьощи

Продукти

2-3 средни картофа, стари

Подправки:

2 щипки асафетида

2 щипки куркума

2 щипки сминдух

0.5 ч.л. сух джоджен или кориандър

1 клонче пресен розмарин, само листенцата (по желание)

Приготвяне

Обелваме и настъргваме картофите на едро, осоляваме ги леко, за да се отдели повече от водата им, след което подсушаваме много добре с кухненска хартия или кърпа - картофите трябва да останат, колкото е възможно, по-сухи. За тази цел е по-добре да са стари картофите, тъй като имат по-малко вода.

Добавяме асафетидата, куркумата, сминдуха, джоджена (стрит на прах) и листенцата розмарин, посоляваме още, ако е нужно, и разбъркваме добре.

Загряваме широк тиган или сач на среден огън, най-добре незалепващ. Намазняваме съвсем леко с гхи и слагаме сместа, като внимателно разпределяме равномерно по тигана - слоят не бива да е по-дебел от 1-1.5 см, които накрая ще слегнат до 2-3 мм. Оформяме по краищата също да е по-дебел слоя (пак 1-1.5 см), за да не прегаря твърде много там. Намаляваме огъня леко (малко под среден) и готвим около 15-17 мин. Обръщаме рьощито и по края слагаме малко гхи и разклащаме внимателно. Готвим още 15-17 мин и сервираме.

Рьощито можем да приготвим и като добавим настърган панир.

Друг вариант на рецептата е да използваме сварени картофи. Тогава, след като ги сварим, ги оцеждаме и оставяме да изпръхнат за няколко минути. Обелваме и пак настъргваме. След това подходът е същия, като в началото разбъркваме интензивно за 2-3 минути. Времето за печене е около 10-12 минути на по-слаб от среден огън.