Пържен патладжан с домати и пекорино в тесто

Продукти

1-1.2 кг патладжан

0.8-1 кг домати, твърди и стегнати

150-200 г маслини (най-добре стафидати)

300-400 г пекорино (или пармезан, или кефалотири, или друго твърдо овче сирене)

Подправки:

1 клонче розмарин

2 ч.л. кимион, счукан грубо

0.25 ч.л. черен пипер, смлян

За тестото:

500 г бяло брашно

125 г масло (или 100 г гхи, или зехтин)

хладка вода

Приготвяне

Патладжана, без да го белим, нарязваме на кубчета от по 2 см. Посоляваме добре и оставяме да престои около 10 мин. След това изплакваме много добре и го подсушаваме с кърпа.

Пържим го в маслена баня от гхи или зехтин докато парченцата хванат коричка. След това отцеждаме мазнината.

В същия тиган, но в друга (малко) мазнина запържваме кимиона и добавяме патладжана, като добре разбъркваме.

Доматите се нарязват с остър нож на кубчета от по 1-2 см (това правим след като изпържим патладжана, за да не пускат доматите сока си, ако престоят повече).

Пекориното нарязваме на кубчета по 1 см.

Изваждаме костилките на маслините, след което накъсваме или нарязваме маслините на едри парчета.

Преди да изпържим патладжаните, правим маслено тесто както при самоси- към брашното добавяме 0.5-1 ч.л. сол, разбъркваме и добавяме мазнината. Втриваме мазнината в брашното докато се промасли добре. Добавяме хладка вода до получаването на меко и еластично тесто. Оставяме го да почине докато пържим патладжаните.

След това разделяме тестото на две части с обем съответно 1/3 и 2/3. От по-голямата топка разточваме лист, който да е с формата на съда, в който ще печем, но така че да го покрие целия, стените му и малко отгоре. Листът тесто трябва да е дебел не повече от 3-4 мм. Слагаме го в съда по описания начин. Върху него слагаме патладжаните, да покрият цялото дъно. Поръсваме с черния пипер. После слагаме доматите, смесени с розмарина. После слагаме маслините, като ги натискаме леко да влязат между доматите. След това слагаме кубчетата пекорино.

Покриваме отгоре с лист тесто от другата топка, а този лист покриваме по краищата със стърчащите части на основния лист тесто. Зеленчуците трябва да са добре запечатани.

Печем на силно загрята фурна докато се изпече тестото (изпечено е когато като почукаме с лъжица бие леко на кухо). Печенето трябва да е на наистина силен огън за да не се разкашкат доматите.