Приготвяне на тофу

Продукти

  • Соя - силно препоръчително да е био - 1 до 2 чаши най-добре, иначе ще отнеме прекалено много време

  • Вода

  • Едно от следните - лимонов сок, ябълков оцет, магнезиев хлорид (има го в аптеките - това е традиционният коагулант) - крайният резултат е различен според избора.


Приготвяне

Накисваме соята в поне 4 пъти повече вода за 8 до 12 часа. Добре е да не е на топло, за да не ферментира.
След това изплакваме много добре и добавяме вода в съотношение 1:5 до 1:7 в полза на водата спрямо СУХАТА соя. В блендер (ако се наложи на части) пасираме соята с водата. В мощен блендер на максимална скорост са нужни не повече от 30 сек. В обикновен, в зависимост от мощността - 2-3 мин - соята не бива да се разтвори напълно.
Прецеждаме добре през марля или тензух. Така полученото соево мляко все още не става за пиене. Слагаме го в достатъчно дълбока тенджера да заври на среден огън, като бъркаме от време на време за да не загори. Като заври има опастност да изкипи, така че внимаваме и, ако това се случи - махаме за малко от огъня, обираме и махаме пяната и връщаме пак на котлона.
Варим 15-20 минути, като обираме пяната и все така бъркаме, за да не загори.

От тук опциите са две:

За копринено тофу - изчакваме да се охлади напълно млякото, остаяме в хладилник, докато стане силно студено (например за поне 2-3 часа). След това обираме "каймака" и го изхвърляме и добавяме коагулант разтворен в 100-150 мл вода - около 2 ч.л. лимонов сок ИЛИ 1-1.5 ч.л. оцет ИЛИ около 5 г магнезиев хлорид на 1 л соево мляко. Добавяме разтвора, разбъркваме леко и разпределяме в предврително намаслени (най-добре със сусамово олио) силиконови или метални купички. Купичките варим на пара за около 15 мин за литър соево мляко, ако е нужно малко повече - крайният резултат трябва да е нещо като много гъсто кисело мляко в купичките, което все пак стои цяло и при разклащане изглежда желирано. Нормално е да има вода от варенето на пара в купичките. Оставяме тофуто да изстине напълно и слагаме купичките в хладилник за няколко часа да стегнат добре. Едва след това може изцедим водата и да ползваме тофуто.

За обикновено тофу - изчакваме да се охлади малко млякото (около 10 мин) и добавяме пак разтворен в 100-150 мл вода коагулант на същия принцип като горе. След като добавим в соевото мляко, бъркаме докато се пресече - обикновено става до 2-3 мин. Ако е нужно добавяме още малко коагулант. Пресеченото мляко прецеждаме през марля или тензух и след това процедираме както при панир. След като затиснем с тежък предмет в зависимист от това колко време притискаме, получаваме различна твърдост на тофуто - около 5-6 мин дава меко тофу, 10-15 мин средно твърдо, 20-30 мин дава твърдо тофу. Разбира се по-тежък предмет също ще повлияе на твърдостта.
След като е готово, поставяме тофуто в студена вода за около 20-30 мин (за да намалим вкуса от коагуланта), след това махаме тази вода и поставяме тофуто заедно с нова студена вода в съд, в който ще го съхраняваме в хладилник. Обикновено издържа 5-6 дни така в хладилник.