Приготвяне на кисело мляко

Продукти

2 л прясно мляко

4 с.л. кисело мляко за заквасване

Приготвяне

Затопляме прясното мляко, докато се образуват балончета на повърхността. Пресипваме в буркани като оставяме 100 мл. Изчакаме да се охлади леко и да достигне температура, при която можем да си държим пръста спокойно в него.

В купичка размесваме 100-те мл мляко с киселото и разбъркваме добре. Разпределяме сместа по равно между бурканите, разбъркваме добре и затваряме плътно. Завиваме бурканите добре с одеало и оставяме бурканите за 1 нощ. Трябва да са на топло, но не горещо.

На другата сутрин преместваме в хладилника.

Тъй като трябва готово кисело мляко за да направим домашното, то трябва да е качествено. Има много начини да се познае до колко е качествено.

Един от най-лесните е да се остави купешкото мляко на топло (най-добре директно слънце) за около ден. След това трябва да е прокиснало, ако е качествено.

Друг добър индикатор е, че до час-два след отварянето, доброто мляко трябва да отдели течност.

Добър показател е тестът с йод - на малко количество от киселото мляко се капват няколко капки йод. Ако цветът на йода не се промени до 15 мин - няма наличие на нишесте, а ако стане синкаво-лилав - има нишесте.

Ако киселото мляко е качествено заквасването трябва да стане до 3-4 часа, но това може да стане само със закваска от село.

И накрая - кисело мляко с трайност повече от седмица със сигурност не е много качествено.

Ако искаме да получим естествена закваска за кисело мляко, има няколко (известни на автора) начина за това:

- според народното поверие квасът за кисело мляко трябва да се подновява на Еньовден. На посочения ден, рано сутрин се бере росна детелина няколко стиски и се слага в топлото мляко. Завива се и се оставя на топло докато се вкисне. Това е може би най-природния начин за получаване на закваска.

- друг популярен похват за заквасване в България е като се разрови много внимателно с пръчка горски мравуняк. След няколко минути изваждаме пръчката и отстраняваме мравките. Пръчката слагаме в топлото мляко и го оставяме да се пресече и вкисне на топло.

- индийците правят закваска като ползват пресен тамаринд. Няколко шушулки се счупват и се слагат в топлото мляко (заедно с черупките). Оставя се на топло за няколко часа докато вкисне.