Моцарела

Рецептата НЕ е аюрведична, но може да се получи с по-кисел лимон.

Продукти

НЕпастьоризирано прясно мляко (с пастьоризирано не става)

Бял винен дестилиран оцет (5%) - на всеки 1 литър мляко около 50 мл оцет

Приготвяне

Загряваме млякото в тенджера до 55-60 градуса, махаме от котлона, добавяме оцета, разбъркваме добре, слагаме капака на тенджерата и оставяме така за 5-6 мин.

Обираме с цедка образувалата се моцарела и с шпатула започваме леко да притискаме сиренето в цедката, като внимателно прегъваме. След около 5 мин повечето суроватка се е изцедила. Загряваме обратно суроватката до около 70-75 градуса и връщаме топката моцарела. Държим така моцарелата около 30-40 сек, като поддържаме температурата.

Изваждаме отново в цедката и пак започваме да месим с шпатулата. След като се поохлади, може да месим и с ръце, като внимателно разтягаме и сгъваме. По-дългото месене води до по-гладка структура, но не е задължително. Месенето пак е не повече от 5 мин.

Слагаме моцарелата в ледено студена вода за около 15 мин, като добавяме лед на всеки 5 мин за да поддържаме ниската температура.

Изваждаме и слагаме в подсолена вода. Съхраняваме в хладилник за не повече от 4-5 дни.

ВАЖНО - непастьоризираното мляко е потенциален риск за здравето, така че ползвайте само от проверени и хигиенни източници. Авторът не носи отговорност за евентуални здравни последици.