Майонеза от нахутено брашно

Продукти

2 с.л. с връх нахутено брашно

2 ч.ч. вода

1 с.л. лимонов сок

щипка сол

олио или зехтин (виж по-долу за количеството)

Приготвяне

Сипваме водата в купа. В двойно прегъната марля или тензух (същата, която ползваме и за панир) слагаме брашното и оформяме като кесия. Потапяме кесията, където е брашното във водата и започваме бавно и внимателно да "изпираме" - целта е най-фините частици от брашното да се просмукат във водата. Продължаваме това около 10-15 мин, докато водата стане наситено жълта.

Прехърляме тази вода в малка тенджерка и загряваме на среден огън, като непрекъснато бъркаме. Когато започне да завира, намаляваме на малко по-силен огън от слаб и готвим, като все така бъркаме, докато се сгъсти до тесто за палачинки или малко по-гъсто. След това махаме от котлона и оставяме да изстине напълно. Това е нашият "жълтък" за майонезата.

По-нататък процедурата е стандартна за майонеза - слагаме 2-3 равни с.л. от тази смес във висока кана или буркан, добавяме лимоновия сок, солта и олиото, колкото да покрие около 1 пръст. С помощта на ръчен блендер, започваме да разбиваме, като първите 15-20 секунди, не го вдигаме изобщо, след което плавно го изтегляме нагоре, докато се получава емулсията.

Алтернативно може да добавяме олиото постепенно, докато разбиваме.

Разбира се майонезата може да се получи и на ръка, като с вилица се разбира нахутената смес и постепенно към нея се добавя олиото.

Ако ползваме зехтин, най-добре да не е екстра върджин, който в чист вид е леко лют и това ще се предаде на майонезата.

Оригиналната рецепта е от https://www.tipeee.com/vegan-realm