Козунак

От гледна точка на Аюрведа, козунакът е раджастично-тамастична храна, заради ферментацията, независимо дали използваме мая или квас(и в двете има гъбични спори). Ако ползваме краве мляко, има добър сатвичен елемент.

Продукти

За опарата:

1 ч.л. суха мая или 100 г активен квас (активиран най-много 6 часа преди това)

0.5 с.л. захар (ако ползваме мая)

100 г брашно

1 ч.ч. мляко (или ядково мляко, около 180 мл)

За основното тесто:

100 г захар ( бяла, кафява или кокосова)

100-110 г зехтин или олио

200 мл прясно изцеден сок от портокал

около 650-700 г брашно

ванилия (семенцата на една шушулка или едно пакетче ванилин)

кората на един лимон, настъргана

Допълнително

още 50-100 мл портокалов сок

по желание - стафиди, накиснати в допълнителния портокалов сок

захар за поръсване

Приготвяне

Смесваме съставките за опарата. Ако ползваме квас, оставяме за поне 2-4 часа, докато шупне. Ако ползваме мая, това отнема около 30 мин.

Захарта разтваряме в леко загрятия портокалов сок, докато се разтвори. Добавяме половината мазнина, ванилията и лимоновата кора. Размесваме с опарата и добаваме брашно, като месим 4-5 мин. до получаване на меко тесто. Започваме да добаваме постепенно останалата мазнина, на малки порции, като продължаваме да месим, докато тестото я поеме. Ако стане твърде мазно добаваме малко брашно, за да балансираме. Оставяме да втаса (ако е с квас, може да отнеме 5-6 часа в зависимост от температурата на стаята, но не трябва да е повече от 28 градуса; ако е с мая - отнема около 1-1.5 часа).

Разделяме тестото на 2, 3 или 4 равни части, които правим на фитили, като ги усукваме и издърпваме полека (не ползваме точилка!!), като след това в тях слагаме от стафидите. Фитилите сплитаме - най-простият вариант е с 2 фитила, които просто усукваме за продълговат козунак, 3 също се сплитат за продълговат, а ако са 4 се нареждат 2 по 2 перпендикулярно, които сплитаме последователно (за детайли виж тук - https://www.youtube.com/watch?v=Q6xohRzcBVw) и в този вариант става кръгъл.

Поставяме спетения козунак във форма за печене да втаса отново (ако е с мая - за 30 мин, ако е с квас - около 2-3 часа).

След това намазваме с останалия от стафидите портокалов сок с помощта на четка и поръсваме със захар.

Печем в загрята на 170-180 градуса температура фурна, като формичката е поставена по-ниско от средата. Добре е до нея или под нея да има малка купичка с гореща вода (но не е задължително).