Качимору (супа от кисело мляко и кокос)

Супата има доста варианти, като обикновено зеленчук не се слага изобщо или най-много да се ползва лук. Понеже лукът е силно тамастична храна, тук той е заменен с чушка. Ястието е известно още като Мору Качиату.

Като цяло супата е доста добре балансирана - загряващата природа на подправките се компенсира от охлаждащата на киселото мляко и кокоса.

Продукти

2 кофички кисело мляко (или мътеница, както е в оригиналната рецепта)

1/2 ч.ч. настърган кокос (може и кокосови стърготини)

1 малка червена чушка (по желание)

Подправки:

0.5 ч.л. синап, семена

0.5 ч.л. кимион, смлян

0.25 ч.л. чимен, смлян

0.5 ч.л. куркума

0.25 ч.л. червен пипер, по желание част от него лют

1 зелено люто чушле

2 щипки асафетида

10-ина листенца къри (или 2 дафинови листа)

Приготвяне

Киселото мляко ако е от хладилник задължително го изваждаме за да добие стайна температура. След което го разбиваме много добре и го смесваме с куркумата и червения пипер.

От кокоса, кимиона, чимена и асафетидата с малко вода правим еднородна паста (в хаванче или с пасатор). Ако ползваме сушени листенца къри, стриваме и тях и ги добавяме към пастата.

Червената чушка нарязваме на малки парченца - не повече от 1 см.

Загряваме в дълбока тенджера гхи или кокосово масло и на среден огън запържваме синапа, докато запука. Ако ползваме дафинов лист или пресни листенца къри, ги запържваме заедно със синапа.

Добавяме наситненото люто чушле и чушката и пържим 3-5 минути (ципата на чушката трябва съвсем леко да побелее), след което намаляваме огъня на малко по-силен от слаб. Добавяме пастата от подправки и ги пържим около минута, при което не бива да да позволяваме кокосът да промени цвета си.

На все така по-слаб от среден огън добавяме постепенно киселото мляко, като бъркаме и внимаваме да не се пресече. Огънят трябва да е достатъчно слаб, така че киселото мляко да не завира. Посоляваме и бъркаме 5-8 минути, като все така внимаваме да не завира супата. Ако ползваме мътеница времето е повече, докато част от водата в нея се изпари и супата се посгъсти.

След това махаме от огъня и продължаваме да бъркаме още 2-3 минути.

Накрая пожелание поръсваме с пресен кориандър.

Сервираме с ориз на пара.