Гювечета

Продукти

3 средни картофа

половин тиквичка

3-4 стръка целина

2-3 чушки, най-добре в различен цвят

Подправки:

0.25 ч.л. куркума

0.25 ч.л. кориандър

0.25 ч.л. сминдух или смлян чимен

щипка асафетида

щипка смлян черен пипер

по желание - кашкавал

Приготвяне

Изпичаме чушките и ги почистваме, след което ги накъсваме на ивички. Картофите обелваме и нарязваме на кубчета от по 1.5-2 см. Панира нарязваме на парчета с големина 2-3 см и дебели 0.5 см.

Тиквичките нарязваме на колелца с дебелина 0.5 см, които след това нарязваме на парчета от около 2 см. Целината почистваме и нарязваме на ситно - 0.5 см.

Загряваме гхи в средна тенджера на среден огън и запържваме до леко златисто последователно и поотделно първо целината, след това тиквичките, панира. След всяко запържване, готовия продукт разпределяме в гювечетата на слоеве в реда на изпържването им и леко посоляваме.

Слагаме картофите (може да се наложи да добавим още гхи), подправките и сол в тенджерата. Разбъркваме добре и добавяме около 1 пръст топла вода. Готвим на по-слаб от среден огън докато станат леко прозрачни. Махаме от огъня.

В гювечетата след панира добавяме чушките, а над тях картофите. Добавяме топла вода до около средата. Печем с капак около 30-40 мин на 180 градуса (слагаме гювечетата в студена фурна и отчитаме времето от достигане на температурата). Махаме капаците и оставаме да се запекат картофите. По желание добавяме кашкавал отгоре да се запече и той.

Бърз вариант: Зеленчуците нарязваме, както е описано по-горе, като чушките са на парчета от по 2 см, и бланшираме за около 1-2 мин във вряща вода. Отцеждаме и ги объркваме, докато са топли, заедно с панира, малко гхи, сол и подправките и ги слагаме в гювечетата. Добавяме и толкова от водата за блашниране, че да е на около 1-2 пръста в гювечетата и печем по същия начин както горе.