Грис Халва

Продукти

100г гхи или 125г масло;

0.5-1 водна чаша захар;

700мл вода;

40-50г ядки;

30г стафиди;

1 пръчка канела;

7 карамфила;

грис - колкото поеме (обикновено е 2-3 пъти количеството гхи).

Приготвяне

Сироп: Слагаме във водата подправките, пускаме на максимален огън да заври и след 1-2 мин добавяме захарта. Изключваме котлона и слагаме половината от стафидите.

Грис: В 3 литрова тенджера слагаме гхи и на среден огън сипваме гриса и бъркаме докато грисът поеме всичкото масло и стане като паста. Пържи се като се бърка докато стане светлокафяво на цвят. Добавяме ядките (цели или едро счукани) и пържим около минута. Добавяме половината от стафидите. Бъркаме докато стафидите се надуят. Когато това стане, махаме тенджерата от котлона и сипваме сиропа. Разбъркваме (да стане като каша) и връщаме на котлона като непрекъснато бъркаме. Това продължава докато сместа се сгъсти и стане като качамак (да се отлепва от тенджерата и бъркалката).

Десертът се сервира топъл.

Вариант с кокос:

Съставките и приготвянето се запазват със следните разлики:

- заедно със стафидите, които се добавят в гриса, се добавят и 2 с.л. кокосови стърготини

- водата за сиропа се увеличава с около 100-150 мл

- накрая халвата се поръсва с още 1 с.л. кокосови стърготини

Веган, безглутенов вариант:

1 ч.ч. нахутено брашно

2 ч.ч. (около 400г) кокосово мляко

0.5-0.75 ч.ч. кафява захар

щипка шафран

по желание 2 с.л. кокосови стърготини

Запичаме нахутеното брашно в сух тиган на малко по-слаб от среден огън за около 3-5 минути - трябва леко да потъмнее и да ухае на ядки. Добавяме останалите съставки и готвим, като бъркаме непрекъснато, като сместта започне да се движи цялата заедно с бъркалката. Изсипваме в тава и оставяме да изстине, след което нарязваме на парчета.