Брям

Ястието е гръцкият вариант на нашия гювеч или френския рататуй. Въпреки че има вариации, по-долу е показанo в класическия му вид. В оригиналното ястие обаче липсва куркумата и джоджена, който тук е добавен за баланс.

Количеството на продуктите зависи от големината на тавата, в която се пече.

Пита доша да консумира в минимални количества!

Да се избягва консумацията вечер!

Продукти

3-4 средни картофа

1 по-голям дълъг и тънък патладжан

2 по-тънки и стегнати тиквички

3 средни сочни домата

1 по-голям месест домат (или 1-2 шепи чери домати)

150 г фета сирене или панир

Подправки:

0.5 ч.л. куркума

0.25 ч.л. асафетида или 3-4 скилидки чесън, счукани

2 дафинови листа

1 ч.л. сух риган или половин връзка пресен

1 ч.л. сух магданоз или половин връзка пресен

1 ч.л. сух джоджен или половин връзка пресен

0.5 ч.л. сух сминдух

около 1 каф. чашка зехтин

Приготвяне

Картофите обелваме и нарязваме на шайби с дебелина около 0.5 см.

Патладжана и тиквичките също нарязваме на шайби с дебелина около 0.5 см.

Трите сочни домата настъргваме на ренде или пасираме до пюре. Смесваме с подправките (с изключение на дафиновия лист), сол и около чаша вода.

Подмазваме подходяща тавичка със зехтин и нареждаме картофите, като е добре да са максимум на 2 пласта. Поливаме с около 1/3 от доматите и малко зехтин и нареждаме патладжаните, като по възможност пак е добре да са максимум два пласта. Слагаме двата дафинови листа и пак заливаме с 1/3 от доматите и малко зехтин. Нареждаме тиквичките и заливаме с остатъка от доматите. Нареждаме шайбите от по-големия месест домат или разрязаните на половинки чери доматчета и пак поръсваме със зехтин. Ако е нужно добавяме още вода, така че да покрие поне 2/3 от зеленчуците.

Печем във фурна на 180 градуса, докато ястието остане на мазнина. Ястието може да се запече допълнително отгоре (или ако горният реотан е твърде силен, да се готви повечето време само на долен).

Малко преди края може да добавим натрошеното сирене и да го запечем за кратко и него или алтернативно да сервираме ястието с нарязано на парчета сирене (без да го запичаме).