Бистра тайландска супа

Продукти

150 г панир или твърдо тофу (по желание) или 1/2 малка тиквичка (по желание)

Подправки:

половин връзка кориандър

2 стръка лимонена трева

2 зелени люти чушлета

кората на един малък лайм или лимон

сокът на един малък лайм или лимон

3-4 листенца кафир лайм (двойни)

1.5-2 см джинджифил

3-4 скилидки чесън

2 с.л. соев сос (по желание)

Приготвяне

Ако ползваме панир/тофу - нарязваме го на парчета от по 1 см. Ако ползваме тиквичка нарязваме на лентички с широчина 0.5 см. По желание запържваме парчетата панир/тофу или тиквичка за кратко.

Отделяме листата кориандър от стъблата. Стъблата нарязваме на две-три парчета, а листата на колкото ситно искаме. Лимонената трева почистваме и нарязваме на 3-4 парчета всеки стрък, след което с обратната страна на ножа начукваме леко всяко парче. Лютите чушлета почистваме и нарязваме на 4 всяко. Джинджифила нарязваме на ивици или настъргваме. Чесъна също нарязваме на ивици или настъргваме.

В тенджера загряваме кокосово масло, най-добре не ароматно и на среден огън запържваме за около минута чушлетата, чесъна и джинджифила. Доливаме гореща вода и слагаме стъблата кориандър, парчетата лимонова трева, листата кафир лайм, кората от лайм или лимон и сокът от лайм или лимон. По възможност, ако ползваме кора от лимон, слагаме сок от лайм и обратно (при сок от лимон, слагаме кора от лайм), за да са по-богати ароматът и вкусът, но не е задължително. Варим около 12-15 минути на по-слаб от среден огън. След това, ако ползваме панир/тофу или тиквичка, прецеждаме супата и добавяме парчетата панир/тофу или тиквичка и, ако ползваме - соевия сос, посоляваме (имаме предвид, че и соевият сос е солен!) и готвим до готовност (ако не сме запържвали тиквичката - около 4-5 мин, във всички останали случаи - около минута след като заври отново.

Махаме от огъня, поръсваме с листата кориандър и разбъркваме.

Ако не ползваме панир/тофу или тиквичка може да не прецеждаме супата, но подправките предвид че са на едри парчета не се ядат (в този случай е добре джинджифила и чесъна да са настъргани).

По желание сервираме с жасминов ориз или басмати ориз на пара.