Бесан ка халва

Настоящата рецепта е вариант на тази за Дварака Бърфи. Разликата между халва и бърфи в различните части на Индия се свързва с различни неща. Най-често това се определя от гъстотата на крайния продукт. Когато той е достатъчно гъст така, че като изстине може да се нареже, обикновено се нарича бърфи, а когато е една идея по-рядък и се яде с лъжица - халва.

Друго разделение е по състава на продуктите - когато участва нахутено (или въобще бобово) или ядково брашно е бърфи, когато е базирано на плод или зеленчук - халва.

И двете се приготвят с участие на гхи или масло. Подправките най-често са една (или комбинация) от подправките: кардамом, карамфил, канела, звездовиден анасон, индийско орехче, шафран.

Десертът почти винаги (без плодовите) се приготвя с мляко (понякога разредено с вода 50/50), като това може да стане или като се направи паралелно сироп, или като се сгъсти първо млякото до много гъста субстанция и после се добави, или пък основната съставка се вари заедно с млякото.

Обикновено колкото повече е млякото, толкова по-вкусен е десертът, но времето за приготвяне се увеличава значително.

Обикновено захарта е бяла и се прибавя или в сиропа или ако млякото се вари заедно с основния продукт - се добавя в края.

При първия от дадените по-долу варианти може да се ползва кафява захар, докато при втория ако се ползва кафява, тя трябва да е смесена 50/50 с бяла за да се избегне пресичането на млякото, поради киселинността на кафявата захар.

Продукти

200 г нахутено брашно

150 г гхи (или 180 г масло)

1 литър мляко

0.5 водна чаша захар

30 г едро счукани ядки

0.25 ч.л. индийско орехче

(вместо индийско орехче може:

- 1 звездовиден анасон и 3-4 карамфила, или

- 3-4 кардамома, спукани и 4-5 нишки шафран, или

- 1 пръчка канела и 3-4 карамфила, или

- други комбинации от горните)

Приготвяне - Вариант 1

Разтопяваме гхи на малко по-силен от среден огън и постепенно добавяме нахутеното брашно. Запържваме го докато стане кафяво на цвят и замирише приятно на печени ядки - обикновено между 7 и 10 минути.

Добавяме млякото намаляваме на среден огън и бъркаме бавно докато всичко се разтвори. Готвим така докато водната част на млякото се изпари и сместта започне да се отделя лесно от стените на съда.

Добавяме подправките и захарта и бъркаме докато се изпари водата и от захарта и пак започне да се отделя от сместа от стените на съда. Може да я сгъстим още - докато се получи нещо като тесто, което запазва формата си за няколко секунди.

Разстиламе в тавичка и гарнираме с ядките. След като изстине, нарязваме на парченца, които може да гарнираме с кокосови стърготини.

Приготвяне - Вариант 2

Сгъстяваме млякото в отделна тенджера, като го варим на по-слаб от среден огън до като стане гъсто и започне да се точи на конци. Добавяме захарта и подправките.

В друга тенджера разтопяваме гхи на малко по-силен от среден огън и постепенно добавяме нахутеното брашно. Запържваме го докато стане кафяво на цвят и замирише приятно на печени ядки - обикновено между 7 и 10 минути.

Махаме от котлона, добавяме млякото, разбъркваме добре и връщаме на огъня.

Готвим докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Може да я сгъстим още - докато се получи нещо като тесто, което запазва формата си за няколко секунди.

Разстиламе в тавичка и гарнираме с ядките. След като изстине, нарязваме на парченца, които може да гарнираме с кокосови стърготини.