Аюрведа свойства на плодовете

Според Аюрведа плодовете е най-добре да се консумират самостоятелно без да се смесват помежду си и с други храни. Това важи особено силно за млякото - трябва да има поне 2-3 часа разстоянието между двете. Плодовете са една от най-сатвичните храни, особено ако са току-що паднали от дървото, без да са ферментирали.

Ананас

Вкус: Сладко-кисел

Ефект (Виря): Загряващ

Послевкус: Лют

Доша-ефект: В-П+К-

Действие: Диуретично, охлаждащо, очистително, стимулира храносмислането, потоотделящо

Особености: Пречиства черния дроб, елиминира действието на алкохола, спомага за храносмилането на протеини. Има високо съдържание на лесно усвоим магнезий.

Зрелият ананас в малко количества е допустим за Пита. Кафа също не трябва да прекалява. Сокът от ананас разстройва Пита и освен това не се препоръчва за деца до 7 години. Незрелият ананас е трудносмилаем и може да предизвика усещане за препълнен стомах, подут език и притъпяване на вкуса. Ананаси не бива да се консумират сутрин на празен стомах, тъй като могат да разстроят стомаха и да увеличат отделянето на солна киселина. Както с повечето плодове мляко може да се консумира най-малко 2-3 часа преди или след консумацията на ананас. Незрелите ананаси са противопоказни за бременните.

Диня

Вкус: Сладък

Ефект (Виря): Охлаждащ

Послевкус: Сладък

Доша-ефект: В+П-К+

Действие: Охлаждащо, диуретично, афродизиак

Особености: Прочиства бъбреците. Помага при прегряване и топлинен удар, действа успокоително. При парене при уриниране. Пречиства кръвта и тъканите

Не бива да се консумира по-рано от 3 часа след хранене, както и вечер, а също така и при влажно или дъждовно време, понеже може да предизвика отоци или болки в стомаха. Добре е да се избягва консумирането заедно със семките, понеже може да доведе до разстройство на храносмилането. Прекалената употреба може да доведе до проблеми с дихателните пътища и спермогенезата. Да се избягва при глаукома.

Кайсия

Вкус: Кисело-сладък

Ефект (Виря): Загряващ

Послевкус: Лют

Доша-ефект: В-П+К-

Действие: Утоляват жаждата, откашлящо

Особености: Помагат при простуда, запек, някои ракови заболявания, при кожни, мускулни и нервни проблеми. Имат високо съдържание на фибри.

Прекалената консумация увеличава и Кафа. Сладките кайсии са допустими за Пита в малки количества.