Американски палачинки

Продукти

1 ч.ч. брашно

2 с.л. нахутено брашно

1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко (може да е нужно малко повече)

1 с.л. захар

1 с.л. гхи, леко разтопено

1 бакпулвер

1-2 щипки сол

0.25 ч.л. канела, смляна

Приготвяне

Пресяваме брашната и ги смесваме със захарта, солта и бакпулвера и разбъркваме добре. Добавяме постепенно млякото и гхи-то и разбъркваме до получаването на тесто с гъстота като за кекс. Ако е прекалено гъсто може да добавим още малко мляко. Оставяме го да си почине за 10-15 минути, след което го разбъркваме отново.

Загряваме тиган на среден огън и съвсем леко го намазваме с гхи. Слагамеме по един черпак от сместа без да я разпределяма по тигана - оставяме я сама да заеме нужната форма.

Печем палачинката докато се появят балончета и леко започне да покафевенява по краищата (около 1.5-2 минути). Обръщаме внимателно и печем още около минута.

След като е готова, оставяме палачинката за 3-4 минути да поизстине, преди да консумираме.

Най-добри резултати се получават в чугунен тиган. Ако ползваме такъв е добре първо да го загреем на малко по-силен от среден огън за около 5 минути, след това да изгасим котлона и да оставим така тигана за още 5 минути и обратно да включим котлона, този път на среден огън. Това ще осигури равномерно нагряване на тигана и по-добро изпичане на палачинките.

Добра индикация, че котлонът (тиганът) ви е твърде горещ е, ако палачинките се накъдрят силно по края и придобиват форма на цвете.

Може да ползваме и пълнозърнесто или ръжено брашно, но количеството прясно мляко, което е нужно тогава, се променя и е най-добре да го добавяме постепенно до получаване на нужната гъстота.