Пържен ориз със зеленчуци по китайски

Ястието е тамастично!!

Продукти

1 ч.ч. ориз басмати
1.5 ч.ч. зеленчуци, нарязани на дребно (морков, тиквичка, зеле, чушка, грах и др.)
Подправки:
2 щипки асафетида (или 2 скилидки чесън)
2 щипки бял пипер (или черен)
2 с.л. соев сос
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. оризов оцет
1 ч.л. кала намак (по желание)
1 ч.л. сусамово олио (по желание)

Приготвяне

Зеленчуците нарязваме подходящо - морковите на кубчета от по 0.5 см, тиквичките и чушките на по 1 см, зелето на тънки ивички и т.н.
Измиваме ориза много добре и го сваряваме в 1.5 ч.ч. вода, както при ориз на пара. Оризът обаче трябва да остане съвсем леко суров.
След това вариантите са два. Традиционно оризът се охлажда за поне една нощ в хладилник, което прави ястието силно тамастично. Другият вариант е да го измием под студена вода и да го разстелем в тава на много тънък слой така че да изпръхне за поне 30 мин.
В широк незалепващ тиган или уок (най-добре чугунен) сипваме 2-3 с.л. гхи и на силен огън запържваме зеленчуците (без зелето) заедно с асафетидата и черния пипер за 1 мин. Добавяме ориза (предварително разрохкан) и пържим, като непрекъснато бъркаме за още около 2 минути.  Правим малка дупка в центъра и слагаме там соевия сос и оризовия оцет, добавяме зелето(ако ползваме), поръсваме със захарта и кала намак и посоляваме. Ако имаме сусамово олио, добавяме и него. Разбъркваме и пържим, като бъркаме още около минута. Зеленчуците трябва да останат хрупкави, а оризът не бива да се разкашква.
Изключително важно е съдът, в който пържим да не се препълва. Общото количество на продуктите в тигана/уока не бива да е повече от 1/4-1/3 от обема, в противен случай се получава варене, а не пържене на ориза.


« Рецепти от Аюрведичната кухня

Comments