Качимору (супа от кисело мляко и кокос)

Супата има доста варианти, като обикновено зеленчук не се слага изобщо или най-много да се ползва лук. Понеже лукът е силно тамастична храна, тук той е заменен с чушка. Ястието е известно още като Мору Качиату.
Като цяло супата е доста добре балансирана - загряващата природа на подправките се компенсира от охлаждащата на киселото мляко и кокоса.

Продукти

2 кофички кисело мляко (или мътеница, както е в оригиналната рецепта)
1/2 ч.ч. настърган кокос (може и кокосови стърготини)
1 малка червена чушка (по желание)
Подправки:
0.5 ч.л. синап, семена
0.5 ч.л. кимион, смлян
0.25 ч.л. чимен, смлян
0.5 ч.л. куркума
0.25 ч.л. червен пипер, по желание част от него лют
1 зелено люто чушле 
2 щипки асафетида
10-ина листенца къри (или 2 дафинови листа)

Приготвяне

Киселото мляко ако е от хладилник задължително го изваждаме за да добие стайна температура. След което го разбиваме много добре и го смесваме с куркумата и червения пипер.
От кокоса, кимиона, чимена и асафетидата с малко вода правим еднородна паста (в хаванче или с пасатор). Ако ползваме сушени листенца къри, стриваме и тях и ги добавяме към пастата.
Червената чушка нарязваме на малки парченца - не повече от 1 см.
Загряваме в дълбока тенджера гхи или кокосово масло и на среден огън запържваме синапа, докато запука. Ако ползваме дафинов лист или пресни листенца къри, ги запържваме заедно със синапа.
Добавяме наситненото люто чушле и чушката и пържим 3-5 минути (ципата на чушката трябва съвсем леко да побелее), след което намаляваме огъня на малко по-силен от слаб. Добавяме пастата от подправки и ги пържим около минута, при което не бива да да позволяваме кокосът да промени цвета си.
На все така по-слаб от среден огън добавяме постепенно киселото мляко, като бъркаме и внимаваме да не се пресече. Огънят трябва да е достатъчно слаб, така че киселото мляко да не завира. Посоляваме и бъркаме 5-8 минути, като все така внимаваме да не завира супата. Ако ползваме мътеница времето е повече, докато част от водата в нея се изпари и супата се посгъсти.
След това махаме от огъня и продължаваме да бъркаме още 2-3 минути. 
Накрая пожелание поръсваме с пресен кориандър.
Сервираме с ориз на пара.


« Рецепти от Аюрведичната кухня

Comments